Galerija Ružić i suvremenici

„Galerija Ružić u Slavonskom Brodu donacija je Branka i Julije Ružić. To je poklon gradu, koji je toliko stradao, u kojem sam rođen, a supruga Julija provela dio djetinjstva i školovanja.“

Branko Ružić, 1994.

Galerija Ružić i suvremenici smjestila se u tvrđavi Brod koja, kao jedan od najvažnijih sačuvanih spomenika fortifikacijske arhitekture 18. stoljeća u Hrvatskoj, ima status zaštićenoga kulturnog dobra. Galerija se nalazi u zapadnom krilu tzv. kavalira – monumentalnoga zidanog objekta koji je izvorno služio za smještaj vojske, oružja, streljiva, skladišta i radionica.

Razgovori o osnivanju Galerije Ružić u Slavonskom Brodu započeli su krajem osamdesetih godina 20. stoljeća. Ugovor o donaciji Branka i Julije Ružić gradu Slavonskom Brodu svečano je potpisan 28. listopada 1993. godine. Sljedeće je godine Ružić najavio da će, osim vlastitih djela, rodnom gradu darovati i zbirku „vrhunskih živih likovnih umjetnika Hrvatske“. Na popisu autora našli su se neki od najvažnijih protagonista hrvatske likovne scene, poput Dušana Džamonje, Vojina Bakića, Ivana Kožarića, Ede Murtića, Vlaste Delimar…

Nakon što je 1994. godine Grad Slavonski Brod preuzeo upravljanje brodskom tvrđavom, odlučeno je da će se darovana zbirka ondje smjestiti. Višegodišnji projekt obnove dijela brodske tvrđave namijenjenoga Galeriji započeo je 1998. godine. Galerija Ružić i suvremenici svečano je otvorena 15. lipnja 2004. godine. U međuvremenu je osnovana Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, a Galerija Ružić i suvremenici, koja danas sadržava 331 djelo Branka Ružića i 201 djelo njegovih suvremenika, postala je sastavnim dijelom te ustanove.

Zbirka darovanih djela daje cjelovit presjek Ružićeva stvaralaštva; obuhvaća i kiparske i slikarske radove, sve faze umjetnikova djelovanja i sve materijale u kojima se likovno izražavao. Likovni postav, koji se prostire na 1800 četvornih metara, osmislio je Mladen Pejaković, Ružićev dugogodišnji prijatelj i jedan od najboljih poznavatelja njegova djela, koji je godinama radio likovne postave njegovih izložbi. Ružić, nažalost, nije dočekao otvorenje Galerije; preminuo je krajem 1997. godine.

Galerija Ružić i suvremenici jedinstvena je zbirka suvremene hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća i nezaobilazno mjesto na kulturnoj karti Hrvatske.

Podatci o radnom vremenu Galerije Ružić i suvremenici mogu se naći na ovoj POVEZNICI.

Korišteni izvori i literatura:

Ivanka Bunčić; Željka Perković; Predrag Goll; Romana Tekić (autori tekstova), Galerija Ružić: Branko Ružić i suvremenici, Slavonski Brod: Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, 2007.