BRANKO RUŽIĆObiteljska zbirka

„Branko Ružić sve što gleda oko sebe vidi kao skulpturu.“ Tako ga je jednom zgodom opisala slikarica Dubravka Babić. Radin, maštovit i znatiželjan, čovjek beskrajne stvaralačke energije, Ružić je za sobom ostavio ogroman opus. Dio toga impozantnog opusa nalazi se u galerijama i muzejima diljem Europe. Brojčano najopsežnija zbirka njegovih djela nalazi se u Galeriji Ružić i suvremenici u Slavonskom Brodu te u Obiteljskoj zbirci Ružić u Zagrebu, o kojoj se danas skrbi njegova kći Rajka Zlatarić s djecom Nikom Zlatarić i Radovanom Zlatarićem.

Obiteljska zbirka sadržava šestotinjak djela. Zastupljene su sve tehnike i sva razdoblja u kojima je Branko Ružić radio kao slikar te svi materijali i sva razdoblja u kojima je radio kao kipar. Zbirka uključuje crteže olovkom i ugljenom iz studentskih dana, ulja na platnu iz poratnog razdoblja, ulja i gvaševe iz kasnijeg razdoblja njegova stvaralaštva. Poznato je da se Branko Ružić kao kipar odredio tek u kasnim tridesetim godinama svojeg života, te je otad skulptura prevladavala njegovim načinom razmišljanja. Zbirka obuhvaća širok vremenski raspon: od prve skulpture Glava oca, izvedene u bronci, do posljednje, nedovršene skulpture Sam, koju je radio u drvu.

Osobitu vrijednost imaju skice u glini (135 komada) i gipsu (150 komada) koje su nastale kao čuvanje trenutka u kojemu nastaje ideja za neku buduću izvedbu. Jer drvo i dlijeto, čekić i kamen, peć za terakotu, papirmaše… nisu odmah nadohvat ruke, a glina jest. Moglo bi se reći da je to skrovita zbirka umjetnikova atelijera za koju malo tko zna da postoji.

Rajka Zlatarić, kći Branka Ružića, vlasnica je Obiteljske zbirke Ružić te nositeljica autorskih prava cijelog opusa Branka Ružića. Stoga je za sve informacije otvoren kontakt:

E-mail: rzlataric@yahoo.com
Mob: +385 95 397 26 72
Tel: +385 1 4680 665